Printer Friendly Version РЕФЕРЕНДУМ О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 6 December 2021 04:56 AM

Обавештавамо да је Народна скупштина Републике Србије донела Одлуку о расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије. Референдум је заказак за 16. јануар 2022. године.

Уколико сте држављанин/држављанка Републике Србије и налазите се на подручју које радно покрива Амбасада Републике Србије у Казахстану и желите да искористите своје законско право и да се изјасните на референдуму потребно је да:

1. Проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак (ЈБС), на основу јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ),  који је уписан у личну карту или пасош, преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС), односно следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs/

2. Уколико провером на наведени начин из тачке 1, утврдите да нисте уписани у јединствени бирачки списак, моћи ћете да поднесете захтев за упис у јединствени бирачки списак електронским путем на мејл Амбасаде amb.astana@mail.ru . Када надлежни орган Републике Србије донесе решење о упису у ЈБС (о чему ћете бити обавештени мејлом), можете поднети захтев за гласање у Амбасади Р. Србије у Нур-Султану.

3. Држављани Републике Србије који су уписани у јединствени бирачки списак, а који бораве у на подручју Р. Казахстана, потребно је да Амбасади Републике Србије у Нур-Султану  на мејл доставе читко попуњен образац захтева за гласање, као и скенирану копију важећег пасоша Републике Србије или важеће личне карте Републике Србије,  најкасније до 24.12.2021.