Printer Friendly Version Избори за народне посланике - наставак спровођења изборних радњи @ 12 May 2020 03:44 AM

Председник Републике Србије je 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању изборе за народне посланике, којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020.године.

Захтеви држављана Р. Србије да гласају у иностранству, могу се поднети Амбасади Р. Србије у Нур-Султану најкасније до 30. маја 2020. године.

Саветујемо да пре подношења захтева проверите да ли сте уписани у јединствен бирачки списак (ЈБС) преко јавног портала МДУЛС: https://upit.birackispisak.gov.rs/, тако што ћете уписати ваш јединствени матични број грађана (ЈМБГ) у означено поље и поступути по даљим инструкцијама на сајту.

После провере у бирачком списку, ако лице које је држављанин Р. Србије и има пребивалиште у Р. Србији а није уписано у јединствени бирачки списак (ЈБС), неопходно је да најпре поднесе захтев за упис у ЈБС. Овај захтев се, такође, подноси Амбасади Р. Србије у Нур-Султану.

Тек пошто захтев буде решен, односно надлежни орган у Републици Србији донесе решење о упису у ЈБС, може се примити, односно процесуирати захтев за гласање у иностранству.
За пријаву у ЈБС или пријаву чињенице да ће бирач гласати у иностранству, потребно је дa Амбасади  доставите попуњен захтев и копију важећег пасоша или личне карте.
Пријаве можете послати поштом или на наш e-mail amb.astana@mail.ru

Законски минимум за отварање бирачког места је 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом, те да ће бирачко место у Амбасади Р. Србије у Нур-Султану бити отворено уколико овај услов буде испуњен.