Printer Friendly Version Избори за народне посланике - остваривање права за гласање у иностранству @ 11 March 2020 05:58 AM

Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписани су за 26. април 2020. године.

С тим у вези, Амбасада Републике Србије у Нур-Султану позива све држављане Републике Србије, који имају пријављено пребивалиште у Србији, да наведеног дана искористе своје право и изађу на изборе.

Чланом 10. Закона о избору народних посланика регулисано је да право да бира посланика и да буде биран за посланика има пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији (у даљем тексту: бирач).

Имајући у виду наведено, бирачи који се налазе на територији Републике Казахстан (живе или бораве туристички у периоду одржавања избора), могу преко Амбасаде Србије у Нур-Султану, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до поноћи 4. априла 2020. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у Амбасади Србије у Нур-Султану.

Гласање у Амбасади Р. Србије у Нур-Султану ће се одржати под условом да се пријави довољан број грађана Србије, тј. да се премаши прописана квота.

За подношење захтева за гласање у Амбасади РС у Нур-Султану потребно је да бирач попуни образац Захтев за упис у бирачки списак да ће бирач гласати у иностранству, и приложи копију важећег пасоша или личне карте издате од надлежних органа у Р. Србији. Захтев се може поднети лично у просторијама амбасаде, факсом, поштом или електронском путем.

У случају да бирач уопште није уписан у јединствени бирачки списак у Р. Србији, потребно је да претходно попуни образац Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији. Држављани Р. Србије могу на основу јмбг електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак у Р. Србије, преко линка Министарства за државну управу и локалну самоуправу: https://upit.birackispisak.gov.rs/

Оба обрасца захтева се могу преузети са ове интернет странице или подићи у просторијама Амбасаде РС у Нур-Султану.